Kopio Järvinäkymä

18.01.2022

Rannassa on järvi sanoi Tuomas Kyrö jossain ohjelmassa. Myös meidän rannasta löytyy järvi. Oli vain monta vuotta kun järveä ei liiemmälti talosta sisältä katsottuna näkynyt.  Isot liki satavuotiaat hopeapajut saivat jäädä mutta aika paljon muuta puustoa karsittiin. Toisaalta ne olivat myös jo niin lahoja ja huonokuntoisia että niiden oli jo aikakin antaa tilaa uusille kasveille. 

Pihlaja

Pihlajaa pidettiin ennen pyhänä puuna joka suojasi ja vartioi. Mutta kyllä se tässä näkymässä myös peitti järvinäköalaa ikävästi

Pihlajan uskottiin suojaavaan taloa salamaniskuilta, olihan pihlaja ukkosenjumalan puolison Raunin pyhä puu.

Paimenen pihlajainen sauva suojasi karjaa susilta ja muilta vaaroilta.

Happamia sanoi kettu pihlajanparjoista.

Ei pihlaja kahta taakkaa kanna.

Puu mainitaan myös Kalevalassa: "Pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa, pyhät lehvät oksasilla, marjaset sitäi pyhemmät. 

"Pihlaja ei kahta kanna, vettä ja marjoja", sanottiin Etelä-Karjalassa. Tässä saattaa olla perää, sillä sateisen kesän jälkeen ei yleensä ole odotettavissa kovin muhkeaa pihlajanmarjasatoa. Monissa uskomuksissa ei kuitenkaan ole osoitettavissa syyn ja seurauksen välistä yhteyttä - esimerkiksi siinä, että pihlajanmarjojen runsaus merkitsisi ankaraa talvea 


Pihlaja elää noin 100-150 vuotta ja voi kasvaa n.20 metriä korkeaksi. Meidän pihlaja oli varmastikin jo vähintään lähellä tuota 100 vuotta ja korkeuskin oli varmasti tuon 20 metriä. Koska se oli jo ihan laho niin päätimme että se on nyt tullut tiensä päähän.

Koska pihlajan kaatamisen sanottiin tuovan huonoa onnea ajattelimme että vältämme tuon huonon onnen kun istutimme tilalle uuden. 

Uusi pilarimallinen pihlaja tuolla kallion alapuolella ei kyllä varmastikaan lähimmän sadan vuoden aikana kasva peittämään järvinäkymää.